27
februari
2014
|
00:00
Europe/Amsterdam

Winkelhuren wereldwijd gestuwd door high-end merken

Uit CBRE’s Global Retail View blijkt dat Hong Kong net als vorig jaar de duurste stad voor internationale retailers is, terwijl ook andere topsteden als Parijs, Londen en New York recordbrekende huurniveaus halen.

Uit CBRE’s ranglijst van 97 wereldwijde toplocaties blijkt dat de concurrentie in de belangrijkste winkelsteden alleen maar toeneemt. De vraag wordt gestuwd door high-end merken die bereid zijn zeer hoge huren te betalen voor de meest gewilde locaties. Tegelijkertijd wordt er momenteel historisch weinig winkelvastgoed ontwikkeld wat resulteert in een toenemende schaarste aan eersteklas winkelruimte.

In Amsterdam is de huurontwikkeling minder uitgesproken, deels door achterblijvende binnenlandse bestedingen en deels door een gebrek aan geschikte winkelunits voor internationale ketens. De hoofdstad is ten opzichte van een jaar eerder dan ook vier plaatsen gedaald en staat nu 31e.

Hong Kong is met een huurprijs van €33.847 per m2 per jaar nog steeds de duurste winkelbestemming te wereld. New York (€25.774 per m2 per jaar), Parijs (€11.340 per m2 per jaar) en Londen (€10.594 per m2 per jaar) volgen Hong Kong. In deze steden zijn de tophuurprijzen - die voorheen al sky high waren - vorig jaar nog verder gestegen met respectievelijk 11, 29 en 18 procent.

In Amsterdam is de tophuurprijs iets gestegen naar € 2.900 per m² per jaar. Dit is de prijs die een retailer betaalt voor een vierkante meter winkelruimte in de Kalverstraat. De stad neemt hiermee in de ranking de 31e plek in.

Australië is het enige land met twee steden in de top tien. In Sydney blijft de competitie en daarmee de prijs voor eersteklas winkelvastgoed stevig door de flinke vraag van internationale retailers en het beperkte aanbod. Melbourne is gedurende 2013 een hot spot geworden voor fast retailers met de opening van de eerste winkels van H&M, UNIQLO en Forever 21.