Zwolle,
21
september
2020
|
13:09
Europe/Amsterdam

Zorginstelling ’s Heeren Loo verkoopt vier rijksmonumentale villa’s aan een particuliere belegger

In het Apeldoornsche Bosch ligt woonzorgpark Groot Schuylenburg, eigendom van ’s Heeren Loo. Hier wonen en werken mensen met een verstandelijke beperking in een beschermde omgeving. Het volledige woonzorgpark beslaat een oppervlakte van circa 40 hectare. Aan de rand van het park staan, op 14.700 m² grond, vier rijksmonumentale villa’s met in totaal een vloeroppervlakte van 3.500 m². ’s Heeren Loo kon de villa’s al langere tijd niet meer gebruiken en besloot de gebouwen te verkopen. Dit leidde tot enige commotie onder belanghebbenden, omdat zij graag wilden dat de rijksmonumenten een rol zouden spelen in de herdenking van de plaatselijke gebeurtenissen in de tweede wereldoorlog.

Transformatie mogelijk naar woningen

In samenwerking met de gemeente Apeldoorn is er een anterieure overeenkomst ondertekend die het mogelijk maakt om de vier villa’s te transformeren naar maximaal 30 appartementen. De koper is inmiddels in overleg met ’s Heeren Loo om de plannen voor invulling verder te uit te werken en te concretiseren.

Oprichting herinneringscentrum

Het herdenken heeft elders, aan de rand van het park op een goede zichtlocatie, een eigen plek gekregen. Begin 2020 is hier een herinneringscentrum geopend. Hier wordt het verhaal verteld van de bijzondere Joods-psychiatrische instelling die er heeft gefloreerd, tot in januari 1943 de cliënten en veel medewerkers werden afgevoerd naar de nazi-vernietigingskampen.

De koper, een particuliere belegger, werd in deze transactie geadviseerd door NorthernBricks vastgoed B.V. Verkoper ’s Heeren Loo werd zowel bij de strategie als bij de transactie geadviseerd door CBRE.