Amsterdam,
12
november
2019
|
08:47
Europe/Amsterdam

Amsterdam in top drie met aantal m² per medewerker in de juridische sector

Kantoorruimte strategische inzet in war for talent

Juridische kantoren in Amsterdam bieden hun medewerkers relatief veel werkruimte: 31,8 m² per persoon. Alleen in Düsseldorf (35 m²) en Brussel (47,1 m²), hebben juridische medewerkers meer oppervlakte tot hun beschikking. Het gemiddelde ligt op 21,6 m². Dit blijkt uit onderzoek van CBRE naar de inzet van kantoorruimte in de juridische sector in vijftien Europese steden. Amsterdamse kantoren zetten hun vastgoed strategisch in om flexibiliteit te bieden en om talent aan te trekken en te behouden.

Traditionele indeling

De juridische sector houdt vooralsnog grotendeels vast aan de meer traditionele kantoorindeling, al komt hier wel verandering in. Van de kantoren in de onderzochte steden hanteert 89% vaste werkplekken, en 66% maakt gebruikt van een traditioneel cellulair concept, waarbij een of twee bureaus in een afgesloten ruimte staan. Amsterdam scoort op beide punten 100%.

René van Dijk, Director Workplace Strategies & Design: “We zien dat kantoren in Amsterdam vasthouden aan de traditionele cellulaire indeling met vaste werkplekken, wat alles te maken heeft met het soort werk dat de medewerkers doen. Zij moeten geconcentreerd en ongestoord kunnen werken.”

Meer secundaire ruimtes

“Daarnaast zien we wel een verandering op gang komen in het gebruik en de indeling van advocatenkantoren,” vervolgt Van Dijk. “Er komen steeds meer aanvullende ruimtes bij, zoals open (ontmoetings)ruimtes, meeting rooms en teamkamers. Dit verklaart ook het hoge aantal vierkante meters per persoon in Amsterdam. Hier krijgen medewerkers simpelweg meer opties, waardoor ze flexibeler zijn, beter in teamverband kunnen samenwerken, en daarmee ook complexere zaken kunnen aanpakken. Vroeger was de verhouding werkplekken versus secundaire ruimtes 70-30, tegenwoordig is dat 50-50. Wat dit betreft loopt Amsterdam voor op andere Europese steden.”

Talent aantrekken en behouden

“Zulke veranderingen zijn het resultaat is van strategische werkplekanalyse. Werkgevers in deze sector kijken heel goed naar de wensen van hun medewerkers en hoe zij het kantoor gebruiken. Op basis daarvan denken ze na over hoe ze het kantoor kunnen inzetten om huidige medewerkers te behouden, maar ook om nieuw talent aan te trekken. Hier zijn ze heel bewust mee bezig.”

Trends

Uit het onderzoek komt een aantal trends naar voren die in de juridische sector worden ingezet om talent aan te trekken en te behouden:

  • Functionele indelingen en ruimtegebruik in plaats van indelingen op basis van hiërarchie;
  • Meer nadruk op het belang van samenwerking, bijvoorbeeld door ruimtes die speciaal zijn bedoeld om kennis te delen;
  • Innovatie, meer high tech in kantoren en de nieuwste audiovisuele tools;
  • Verbeterde workplace experience, zowel voor klanten als medewerkers;
  • Experimenten met verschillende vastgoedoplossingen, zoals remote hubs om meer flexibiliteit te bieden aan forenzen.

“Deze trends zien we allemaal in min of meerdere mate ook in Amsterdam en in de rest van Nederland,” aldus Van Dijk. “De juridische sector is nog altijd traditioneel, maar verandert langzaamaan en vindt zichzelf opnieuw uit. Altijd met als doel om het werkplezier en werkgemak van medewerkers te behouden en te versterken. Zo wordt vastgoed strategisch ingezet in de war for talent.

Download hier het volledige rapport: Law in EMEA: Space usage and workplace strategies in the legal sector

Lees hier meer informatie over de strategische inzet van vastgoed in de strijd om talent.

Over CBRE

CBRE Group, Inc. (NYSE:CBRE), een Fortune 500- en S&P 500-bedrijf met het hoofdkantoor in Los Angeles, is 's werelds grootste advies- en beleggingsbureau voor commercieel vastgoed (in termen van de omzet in 2019). De organisatie heeft meer dan 100.000 medewerkers (exclusief bijkantoren) en adviseert eigenaren, beleggers en gebruikers van vastgoed vanuit meer dan 530 kantoren (exclusief bijkantoren) wereldwijd. CBRE biedt strategisch advies en begeleiding bij de aan- en verkoop en aan- en verhuur van vastgoed, corporate services, property-, facility en project management, taxaties, (her)ontwikkeling, investment management en research & consulting. Bezoek onze websites www.cbre.nl en www.cbre.com.