Amsterdam,
29
september
2017
|
12:46
Europe/Amsterdam

Arket opent eerste Nederlandse winkel op Amsterdamse Koningsplein

Arket, de jongste telg van het Zweedse modeconcern Hennes & Mauritz, opent in de lente van 2018 zijn eerste winkel in Nederland. Aan het Amsterdamse Koningsplein 20 huurt de retailer 1.000 m2, verdeeld over drie etages. Daarbij hoort een café op de begane grond, gebaseerd op het zogeheten New Nordic Food Manifesto. Koningsplein 20 in Amsterdam is een belegging van het ASR Dutch Prime Retail Fund.​

De eerste winkel van Arket opende in augustus in Londen. Het merk is evenals de modemerken Cos en Monki een dochter van H&M. Arket zal in dit najaar winkels openen in Brussel, Kopenhagen en München. Bovendien heeft de retailer online winkels in 18 Europese landen. Arket betekent ‘vel papier’ in het Zweeds. Het aanbod bestaat uit eigentijdse ‘essentiële producten’ voor mannen, vrouwen en kinderen en voor het huis. 

Het monumentale complex tussen de Singel en de Herengracht - voorheen in gebruik door boekhandel Scheltema - biedt in totaal 5.000 m² winkelruimte en bevindt zich naast de bekende Bloemenmarkt. Het wordt herontwikkeld door Top Vastgoed in opdracht van ASR Vastgoed Vermogensbeheer, de manager van het winkelfonds.
Het telt 6 verdiepingen en beschikt ook over een souterrain. De winkelruimte is verspreid over vier lagen en op de eerste tot en met vijfde verdieping zijn na de verbouwing ook appartementen te vinden.

Top ontwikkelde plannen waarbij de monumentale status wordt gerespecteerd, terwijl het complex een duidelijker winkeluitstraling krijgt. De kantoren op de etages worden getransformeerd tot winkelruimte. daardoor ontstaan er winkelunits van 2 á 3.000 m² met hoge puien. Boven de winkels komen huurappartementen. De architect van het renovatieplan is Rappange.

"We zijn erg blij dat we onze eerst winkel in Nederland kunnen openen op zo'n goede locatie aan het Koningsplein in Amsterdam', aldus managing director Lars Axelsson van Arket. 'Hoewel de winkel pas volgend jaar in het voorjaar opengaat, zijn we met onze online store al present in Nederland en 17 andere landen."

Bij deze transactie trad IVN uit Den Haag op als adviseur van Arket. Fimek is verantwoordelijk voor de project ontwikkeling. CBRE heeft ASR geadviseerd en is betrokken als verhurend adviseur van de resterende winkelruimte in het gehele monumentale complex Koningsplein 20.