Amsterdam,
08
oktober
2018
|
18:57
Europe/Amsterdam

Beleggers investeren recordbedrag in Nederlandse huurwoningen

Al in het derde kwartaal van 2018 is er een nieuw record bereikt aan beleggingen in Nederlandse huurwoningen: de geïnvesteerde EUR 4.5 miljard is EUR 700 miljoen hoger dan in het gehele recordjaar 2017. Het investeringsvolume werd zowel gestuwd door grote portefeuilletransacties van bestaande bouw als de aanschaf van individuele nieuwbouwprojecten.

Meeste woning investeringen buiten Randstad 

Beleggers kijken zowel voor bestaande woningen als voor nieuwbouwprojecten vaker buiten de Randstad. Van de investeringen in bestaande woningen vond 60% plaats buiten de G4, tegenover 30% in de afgelopen jaren. Ook nieuwbouwinvesteringen buiten de G4 stegen naar 40% in de eerste drie kwartalen, tegenover 30% in de periode 2014 - 2017.

Meer beleggingen in woningen dan in kantoren

Opvallend is dat in 2018 het investeringsvolume in woningen dat van kantoren overstijgt. Traditioneel is de kantorenmarkt het vastgoedsegment waarin het meest belegd wordt. In de eerste negen maanden van 2018 werd EUR 100 miljoen euro meer geïnvesteerd in woningen dan in kantoren. Volgens CBRE is het goed mogelijk dat ook over geheel 2018 het meest belegd zal worden in residentieel vastgoed. De waarde van de beschikbare woningen die waarschijnlijk nog in 2018 verkocht worden, is ca. EUR 1 tot 1,5 miljard hoger dan de beschikbare kantoorobjecten.

“Deze verschuiving komt in de eerste plaats door het huidige aanbod. Na zes opeenvolgende jaren van groeiende investeringen zijn de meeste ‘prime’ kantoren al eens verhandeld. Daarnaast kent de kantorenmarkt, waar de grootste vraag is, weinig nieuwbouw door het restrictieve beleid voor kantorennieuwbouw in Amsterdam. Ook is er vanuit ontwikkelaars een voorkeur voor woningbouw door de sterk gestegen huur- en koopprijzen,” 
Bart Verhelst, Executive Director Capital Markets
“De trend dat er van de segmenten het meest belegd wordt in residentieel vastgoed, kan ook in 2019 doorzetten. Er komen nog veel woningportefeuilles in de verkoop en (internationale) beleggers zijn gunstig gestemd over de vooruitzichten op de Nederlandse woningbeleggingsmarkt, door de structurele schaarste. Het investeringsvolume kan wel gedempt worden door vertraging of uitstel van nieuwbouwprojecten door gebrekkige plancapaciteit, een meer restrictieve houding van grote steden en de sterk stijgende bouwkosten,”
Alexander Buijs, Senior Director Residential Capital Markets

Verwachting totale investeringsvolume 2018

Het huidige, totale investeringsvolume in commercieel vastgoed is met EUR 13.6 miljard (Q1 t/m Q3 2018) EUR 1.5 miljard hoger dan dezelfde periode vorig jaar. Er werden echter uitzonderlijk veel transacties gesloten in Q4 2017, ter waarde van EUR 7.6 miljard. In Q4 verwacht CBRE een investeringsvolume van EUR 5 tot EUR 6 miljard. Daarmee zou het totale investeringsvolume van 2018 uitkomen op EUR 18.5 tot 19.5 miljard. Dit is historisch gezien een zeer hoog niveau, maar iets lager dan in het recordjaar 2017.

Lees hier het CBRE rapport over de impact collegeplannen op woningmarkt Amsterdam

 

Beleggingsvolume Nederland, per kwartaal, per vastgoedsegment (x miljoen euro)

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Beleggingsvolume Nederland, per jaar, per vastgoedsegment (x miljoen euro) NB. 2018 bevat alleen het eerste t/m het derde kwartaal

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Over CBRE

Over CBRE Group, Inc.
CBRE Group, Inc. (NYSE:CBRE), een Fortune 500- en S&P 500-bedrijf met het hoofdkantoor in Dallas, is 's werelds grootste advies- en beleggingsbureau voor commercieel vastgoed (in termen van de omzet in 2023). De organisatie heeft meer dan 130.000 werknemers (inclusief werknemers van Turner & Townsend) en bedient klanten in meer dan 100 landen. CBRE biedt strategisch advies en begeleiding bij de aan- en verkoop en aan- en verhuur van vastgoed, corporate services, property-, facility en projectmanagement, taxaties, (her)ontwikkeling, investment management en research & consulting. Bezoek onze websites www.cbre.nl en www.cbre.com.