Amsterdam,
29
november
2021
|
14:23
Europe/Amsterdam

Flexibilisering kantorenmarkt kan flex office markt nieuw impuls geven

Amsterdam na Londen grootste aandeel flexibele kantooroperators van grote Europese kantoorsteden

Het totale oppervlakte aan flexibele kantoorruimte in Amsterdam bestaat uit 290.000 vierkante meter. Met een totale gebruikte voorraad van 6,4 miljoen vierkante meter kantoorruimte komt dat neer op een marktpenetratie van 4,5%, zo blijkt uit het EMEA Flex Report 2021. Dat is een ruime verdubbeling ten opzichte van 5 jaar geleden.

 

Na Londen is Amsterdam de stad met het hoogste aandeel flexibele kantooroperators. De verschillen zijn groot, in steden als Parijs, Berlijn en Madrid is het aandeel minder dan 2% van de totale kantoormarkt.

Tech bedrijven en flexibiliteit de drivers achter toekomstige groei
Snel groeiende bedrijven in de tech sector zijn de voornaamste drijfveer achter dit sterk ontwikkelde segment van de kantorenmarkt. Bart van Eerd, Director A&T Office Amsterdam van CBRE Nederland: “De groei van de laatste jaren komt hoofdzakelijk van de startups, scaleups en internationale tech bedrijven die zich veelal bij een flex operator vestigen en/of daar doorgroeien. De huisvestingsbehoeften van deze groeiende bedrijven sluiten aan bij de flexibelere contracten van flex operators.

Nieuwe flexproducten om in de veranderende vraag te voorzien
De flexibele kantooroperators, op hun beurt, anticiperen op de veranderende vraag van kantoorgebruikers. Aanbieders zijn zich ervan bewust dat de verschuiving naar hybride werken consequenties zal hebben voor de schaal en het type product dat zij bieden. Samen met kantoorgebruikers testen de operators nieuwe niche producten en prijsstructuren zoals pay-as-you-go in plaats van de standaard korte termijn contracten per bureau of ruimte. Ook doen zij onderzoek naar gezonde en productieve werkplekken om op basis van productiviteit prijsafspraken met gebruikers te maken.

Voor eigenaren van kantoorgebouwen betekenen deze ontwikkelingen dat de standaard lange termijncontracten met flexibele kantooroperators minder gangbaar worden. Management contracten met omzet- en risicodeling zullen steeds vaker aan de onderhandelingstafel besproken worden. De zoektocht naar productinnovatie betekent voor eigenaren van bijvoorbeeld hotels of winkelcentra dat ook zij ruimten kunnen gaan verhuren aan flexibele kantooroperators.”

Zo geeft Frank Verwoerd, Head of Research van CBRE Nederland aan dat “De flexibilisering op de kantorenmarkt in combinatie met het hybride werken kan er aan gaan bijdragen dat het aandeel flex operators op de Amsterdamse kantorenmarkt de komende jaren verder kan doorgroeien.”