Amsterdam,
02
oktober
2015
|
11:54
Europe/Amsterdam

Greystar koopt Campus Diemen Zuid

Grootste beleggingstransactie studentenhuisvesting in Nederland tot nu toe

Campus Diemen Zuid C.V., een consortium bestaande uit Snippe Projecten B.V., Van Wijnen en Ramphastos Investments (Marcel Boekhoorn) heeft Campus Diemen Zuid verkocht aan Greystar, een Amerikaanse woninginvesteerder en asset manager. Campus Diemen Zuid is de grootste zelfvoorzienende Nederlandse studentencampus naar Amerikaans model. Het complex in Diemen Zuid bestaat uit 5 gebouwen met 939 appartementen (circa 27.000 m² GBO) en circa 4.650 m² commerciële ruimte. Het is de grootste beleggingstransactie in studentenhuisvesting in Nederland tot nu toe.

De Campus is ontstaan door circa 50.000 m² aan leegstaande kantoren uit 1978 volledig te transformeren. Het is nu een levendig gebied waar studenten de beschikking hebben over appartementen van gemiddeld 27 m² met een eigen keuken en badkamer. De Campus kenmerkt zich door een hoog voorzieningenniveau dat ook door inwoners van omringende wijken en stadsdelen gebruikt kan worden. De student heeft de mogelijkheid om diverse sporten te beoefenen, retail- en horecagelegenheden te bezoeken en gebruik te maken van faciliteiten als een wasserette, kapper, uitzendbureau en huisartsenpraktijk. De woningen op de Campus worden in eigen beheer verhuurd en zijn momenteel allemaal in gebruik. Er is een wachtlijst van ruim 200 studenten voor de woningen.

Alexander Buijs, Director Residential Investment Properties bij CBRE: “Studentenhuisvesting is een asset class die in Nederland snel volwassen wordt. Er komt meer aanbod van de juiste kwaliteit beschikbaar en dit valt samen met de komst van buitenlandse partijen die graag willen investeren. Deze transactie onderschrijft de interesse van internationale beleggers in deze sector.”

Steven Zeeman, Managing Director Investments bij Greystar: Met een solide Amerikaanse basis en een sterk groeiend platform in het Verenigde Koninkrijk, is Greystar gedreven om haar activiteiten verder te vergroten in Continentaal Europa. De focus ligt op stedelijke gebieden, gebouw gerelateerde dienstverlening aan bewoners en (commerciële) faciliteiten. Campus Diemen Zuid met haar faciliteiten en dienstverlening in combinatie met de uitstekende ligging ten opzichte van het trein en metro station sluit goed aan bij de wensen van Greystar. De naastgelegen parkeergarage biedt tevens de mogelijkheid om het project verder uit de breiden en te optimaliseren.

André Snippe namens Verkopers: Door het gezamenlijk risico dat de drie initiatiefnemers hebben genomen is de locatie in Diemen Zuid succesvol tot leven gebracht. Het hoogwaardige studentenconcept dat door Snippe Projecten is ontwikkeld, is in een ontzettend hoog tempo door Van Wijnen Weesp tot uitvoering gebracht. Ramphastos Investments bewijst wederom haar neus voor succesvolle vastgoedprojecten en heeft het project van begin tot eind fiscaal en juridisch begeleid.

De studentencampus met al haar voorzieningen vormt nu een vliegwiel voor verdere investeringen in Diemen Zuid in de vorm van het naastgelegen Holland Park. Deze herontwikkeling wordt door initiatiefnemer Snippe Projecten in samenwerking met Bouwaccent gerealiseerd. Als Holland Park gereed is zal er voor een totaal aan 150.000 m² aan kantoren zijn herontwikkeld, wat het tot een van de grootste transformatieprojecten uit de Nederlandse geschiedenis maakt. Door al deze ontwikkelingen kent Diemen niet langer één van de hoogste leegstandspercentages qua kantoorruimte van Nederland, doch is dit gebied getransformeerd naar een lokatie waar vrijwel geen kantoorruimte meer beschikbaar is.. Een sprekend voorbeeld hiervan is het naast de Campus gelegen Campus Offices dat ten tijde van de start van de Campus met 3.500 m2 leegstand kampte en nu vrijwel geheel is verhuurd.”

Greystar, werd tijdens het verkooptraject bijgestaan door technisch adviseurs Peak Development en Tagis, en op juridisch vlak door Baker & McKenzie.CBRE en Loyens & Loeff adviseerden het consortium van Campus Diemen Zuid C.V..

Over CBRE

Over CBRE Group, Inc.
CBRE Group, Inc. (NYSE:CBRE), een Fortune 500- en S&P 500-bedrijf met het hoofdkantoor in Dallas, is 's werelds grootste advies- en beleggingsbureau voor commercieel vastgoed (in termen van de omzet in 2023). De organisatie heeft meer dan 130.000 werknemers (inclusief werknemers van Turner & Townsend) en bedient klanten in meer dan 100 landen. CBRE biedt strategisch advies en begeleiding bij de aan- en verkoop en aan- en verhuur van vastgoed, corporate services, property-, facility en projectmanagement, taxaties, (her)ontwikkeling, investment management en research & consulting. Bezoek onze websites www.cbre.nl en www.cbre.com.