Amsterdam,
17
oktober
2019
|
10:02
Europe/Amsterdam

Primonial REIM investeert €40 miljoen in Catella European Residential III Fund

Met een investering van €40 miljoen door het Franse Primonial REIM heeft het Catella European Residential III Fund (CER III) zijn eerste niet-Duitse investeerder aangetrokken. Het fonds werd in mei 2019 gelanceerd als het eerste pan-Europese woningfonds voor internationale beleggers van Catella Residential Investment Management (CRIM). Meteen na de start trok het een investering aan van €50 miljoen door een Duits pensioenfonds, dat in Q3 een additionele investering van €20 miljoen deed.

Het Duitse CRIM, waar CER III onderdeel van uitmaakt, is onder andere gevestigd in Berlijn en Maastricht. Primonial REIM opereert vanuit Parijs en is een van Europa’s meest toonaangevende asset managers van vastgoedportfolio’s voor institutionele en particuliere beleggers, met een totaal beheerd vermogen van €19 miljard.

Michael Fink, Managing Director CRIM: “De Luxemburgse fondsstructuur van CER III biedt internationale beleggers gemakkelijk toegang tot het pan-Europese woningplatform van Catella; het grootste en geografisch meest gespreide woningplatform in Europa. We verwachten dat we in de nabije toekomst naast Primonial REIM meer nieuwe investeerders kunnen aankondigen. Er is een zeer sterke vraag naar de snelgroeiende en defensieve woningsector in een wereld met zeer lage of negatieve rendementen, met name in vastrentende producten.

Casper van Grieken, Head of Equity Placement CBRE Netherlands, die als placement agent optreedt voor CER III, voegt hieraan toe: ‘’Dat er in zo’n kort tijdsbestek een eerste internationale belegger is toegetreden, is een bewijs van de kwaliteit en het track record van het Catella platform. Met een overtuigende pijplijn en een sterk vermogen om aantrekkelijke investeringen in heel Europa te identificeren, is een propositie van deze kwaliteit al tijden niet meer in de markt gezien. Op dit moment vinden er dan ook intensieve gesprekken plaats met beleggers uit onder andere Nederland, België, Italië en Zwitserland.”

Strategie CER III

De strategie van CER III is om te investeren in geselecteerde groeiregio’s in Duitsland, Nederland, Frankrijk en Scandinavië. Daarnaast heeft het Fonds ruimte om te investeren in landen als Spanje en Polen. De beoogde objecten voor het fonds zijn moderne woningen met de focus op het middenhuursegment voor een stabiele cashflow. Ook wordt er geïnvesteerd in subsegmenten als senioren- en studentenhuisvesting.

Toekomstige investeringen

CER III heeft op dit moment een investeringspijplijn van meer dan €250 miljoen – voornamelijk bestaande bouw – in landen zoals Denemarken, Nederland, België, Duitsland en Frankrijk. De eerste acquisitie van het Fonds vond plaats in juni van dit jaar en betreft een investering van €42 miljoen in een complex met 83 appartementen in Fillippahaven in de wijk Valby in Kopenhagen. De verwachting is dat er in 2019 nog voor circa €100 miljoen wordt geacquireerd, waaronder in Nederland.

Over CRIM

CRIM heeft in 2007 als eerste manager een pan-Europees woningfonds gelanceerd, dat inmiddels een omvang heeft van circa €1,3 miljard en een gemiddeld netto rendement van 8,2% per jaar. Het team lanceerde ook het eerste gespecialiseerde Europese studentenhuisvestingsfonds in 2013.

CRIM is een dochteronderneming van het Zweedse Catella AB in Stockholm en de residentiële vastgoedactiviteiten omvatten portefeuillebeheer, acquisitie en verkoop en vermogensbeheer. Het bedrijf beheert en adviseert verschillende fondsen en mandaten en heeft een beheerd vermogen van ongeveer €3,5 miljard verspreid over tien Europese landen.

Over CBRE

Over CBRE Group, Inc.
CBRE Group, Inc. (NYSE:CBRE), een Fortune 500- en S&P 500-bedrijf met het hoofdkantoor in Dallas, is 's werelds grootste advies- en beleggingsbureau voor commercieel vastgoed (in termen van de omzet in 2023). De organisatie heeft meer dan 130.000 werknemers (inclusief werknemers van Turner & Townsend) en bedient klanten in meer dan 100 landen. CBRE biedt strategisch advies en begeleiding bij de aan- en verkoop en aan- en verhuur van vastgoed, corporate services, property-, facility en projectmanagement, taxaties, (her)ontwikkeling, investment management en research & consulting. Bezoek onze websites www.cbre.nl en www.cbre.com.