Rotterdam,
28
januari
2019
|
09:36
Europe/Amsterdam

“Record aan investeringen en hoge opname Rotterdamse kantorenmarkt”

In 2018 is er voor een recordbedrag geïnvesteerd in de Rotterdamse kantorenmarkt. Het beleggingsvolume groeide vorig jaar naar €1,17 miljard. Dit is een groei van 167% ten opzichte van 2017. Daarmee wordt het vorige record uit 2016 van €1 miljard verbroken. Volgens vastgoedadviseur CBRE is de grote interesse van beleggers het gevolg van een herstellende gebruikersmarkt in Rotterdam.

Sterke groei in verhuur kantoorruimte

De gebruikersmarkt in Rotterdam was in 2018 opnieuw zeer actief. Er werd vorig jaar ruim 150.000 m² kantoorruimte verhuurd. Dit is ruim 66% meer dan in 2017. Het leegstandpercentage in Rotterdam is gedaald van 17% in 2017 naar 10% in 2018. De daling is een direct gevolg van een herstellende gebruikersmarkt en de doorzettende transformatie trend.

Marco Clarijs, Director Rotterdam Office
Dit nieuwe record laat zien dat beleggers vertrouwen hebben in de Rotterdamse kantorenmarkt. In 2018 herstelde de balans in de Rotterdamse markt grotendeels, na jarenlang bovengemiddelde leegstand. De stad wordt aantrekkelijker voor gebruikers en beleggers, onder andere door een gemoderniseerde kantorenvoorraad en betere voorzieningen.
Marco Clarijs, Director Rotterdam Office

Bedrijven in de zakelijke en financiële dienstverlening waren zeer actief, vooral in het Central Business District (CBD) rondom het Centraal Station. Voorbeelden zijn Allianz, dat zijn intrek gaat nemen in een nieuw kantoor aan de Coolsingel 120 en Rabobank dat verhuist naar het kantoorgebouw FIRST aan het Weena 758. Daarnaast zijn er in Rotterdam in 2018 enkele grote verhuurcontracten in de co-working sector getekend, waaronder door Regus en Spaces.

Krappere kantorenmarkt

Als gevolg van de hoge opname neemt ook het beschikbare kantorenaanbod in de stad af.

Marco Clarijs, Director Rotterdam Office
Mede dankzij de explosief gestegen woningprijzen in de stad worden in 2019 nog enkele grote verouderde kantoorgebouwen getransformeerd in het CBD. Het daadwerkelijke leegstandsniveau ligt al onder de 10%. In 2019 wordt het dan ook lastiger voor bedrijven om passende kantoren te vinden. Vooral een aantal grote werkgevers in de stad zullen aanlopen tegen de beperkte beschikbaarheid van kwalitatief goede kantoren. De krappere kantorenmarkt en de positieve ontwikkeling die de stad doormaakt laat het belang zien van nieuwbouwkantoren. Het uitblijven daarvan vormt de komende jaren dan ook een steeds groter risico voor de economische ontwikkeling van de stad.
Marco Clarijs, Director Rotterdam Office
Over CBRE

CBRE Group, Inc. (NYSE:CBRE), een Fortune 500- en S&P 500-bedrijf met het hoofdkantoor in Los Angeles, is 's werelds grootste advies- en beleggingsbureau voor commercieel vastgoed (in termen van de omzet in 2019). De organisatie heeft meer dan 100.000 medewerkers (exclusief bijkantoren) en adviseert eigenaren, beleggers en gebruikers van vastgoed vanuit meer dan 530 kantoren (exclusief bijkantoren) wereldwijd. CBRE biedt strategisch advies en begeleiding bij de aan- en verkoop en aan- en verhuur van vastgoed, corporate services, property-, facility en project management, taxaties, (her)ontwikkeling, investment management en research & consulting. Bezoek onze websites www.cbre.nl en www.cbre.com.