Amsterdam,
03
september
2019
|
10:13
Europe/Amsterdam

“Startups en scaleups leidend voor kantoorgebieden van de toekomst”

Duidelijke voorkeur voor stadscentra en mixed-use gebieden

Tech-startups en scaleups in Nederland hebben specifieke voorkeuren voor hun vestigingslocatie, blijkt uit vandaag gepubliceerd onderzoek door vastgoedadviseur CBRE in samenwerking met Dealroom en TechLeap.NL.

Geen traditionele kantoorgebieden

Van de tech-startups en scaleups is ruim de helft (56%) gevestigd in de vier grote steden1. Daarnaast is 43% niet gevestigd in kantoorgebouwen, maar in woningen of bedrijfsverzamelgebouwen2 . Vooral jonge startups zijn gevestigd in andere gebouwen dan kantoren. De behoefte aan een formeel kantoor neemt duidelijk toe naarmate de onderneming groeit.

Voorkeur voor stadscentrum

Tech-startups en scaleups vestigen zich veelal in het centrum van een stad, ondanks de hoge huurprijzen. Een belangrijke reden hiervoor zijn de vele voorzieningen in de directe omgeving. Ook woongebieden, zoals in Amsterdam West en Rotterdam West, zijn populair. Dit komt mede door zogenoemde incubator spaces3, de betaalbare kantoorruimte en mogelijkheid tot uitbreiding van werkplekken. Deze flexibiliteit is belangrijk omdat het aantal werknemers snel kan veranderen.

Central Business Districts minder populair

Opvallend is dat Central Business Districs (CBDs) en andere grote kantoorgebieden niet in trek zijn bij deze groep bedrijven. De Amsterdamse Zuidas en het CBD in Utrecht komen niet in de top 5 voor van de populairste vestigingsplaatsen van startups en scaleups. De CBDs in Rotterdam en Den Haag staan op een derde plek. Mogelijke redenen zijn de hogere huren, grote kantooroppervlakten en formele settings.

Top 5 gebieden per stad

Uit een analyse van CBRE blijkt welke gebieden in de 4 grote steden het meest in trek zijn bij start- en scaleups.

Impact op stedelijke ontwikkeling

Gezien de sterke groei van de techsector zijn de locatievoorkeuren van start- en scaleups belangrijke inzichten voor zowel investeerders als gemeenten. De bedrijven hebben volgens CBRE een grote invloed op de aantrekkingskracht en ontwikkeling van een stadsgebied.

Tech-startups en scaleups kunnen worden gezien als aanjagers van stedelijke ontwikkeling en de opkomst van nieuwe stadsdistricten. Hun aanwezigheid heeft impact op de aantrekkingskracht en ‘branding’ van een stadsgebied. We zien dat grotere bedrijven ook steeds meer interesse hebben voor deze gebieden vanwege het creatieve talent, de mogelijkheden voor co-creatie en het innovatieve karakter die start- en scaleups aan omgeving geven. Zij kiezen duidelijk voor alternatieve locaties dan de geijkte CBD’s, zoals de stadscentra en mixed-use gebieden. Daarin zijn de toekomstige kantoorlocaties van een stad te herkennen.
Joep van Vliet, Associate Director Research

Het volledige rapport is hier te downloaden: Startups: job growth engine in the Netherlands

 

  1. Amsterdam, Rotterdam, Den Haag en Utrecht
  2. Creatieve broedplaatsen, zoals de Science Tower in Rotterdam, B Amsterdam in Amsterdam en Bink 36 in Den Haag.
  3. Co-working plekken zoals in de Science Tower in Rotterdam, B Amsterdam in Amsterdam en Bink 36 in Den Haag.