Amsterdam,
01
augustus
2019
|
09:28
Europe/Amsterdam

'Woningvastgoed groeit uit tot grootste beleggingssector in Europa'

Nederland in top 5 internationale investeringen

Het beleggingsvolume in de Europese woningmarkt is in de afgelopen 10 jaar met in totaal 699% toegenomen (een groei van €49,8 miljard) blijkt uit een analyse van vastgoedadviseur CBRE. In 2018 werd er met €57 miljard voor een recordbedrag in woningen in Europa geïnvesteerd. CBRE verwacht dat de woningsector de komende jaren de grootste sector in Europa wordt, waar dat nu (en traditioneel) de kantorenmarkt is1.

Dezelfde trend in Nederland

Ook in Nederland groeit de woningmarkt uit tot de dominante sector. In 2018 en de eerste helft van 2019 waren woningen al de grootste beleggingscategorie in ons land. In 2018 werd 33% van het totale Nederlandse beleggingsvolume in woningen belegd (€6,9 miljard). In H1 2019 was dit al €4,1 miljard, wat gelijk staat aan 49% van het totaal.

Amsterdam in Europese top 5

Amsterdam staat op de vierde plaats in de ranglijst van meest populaire Europese bestemmingen voor woningbeleggingen over de afgelopen 4 jaar. De Nederlandse, en specifiek Amsterdamse, woningmarkt trekt institutionele beleggers van over de hele wereld. Dit zijn lange termijn investeerders zoals pensioenfondsen en verzekeraars. CBRE verwacht dat de vraag naar beleggingen in huurwoningen de komende jaren onverminderd sterk blijft.

Alexander Buijs, Director Capital Markets
In de Verenigde Staten is de woningsector al jaren de grootste beleggingssector. Alles wijst erop dat de Europese markt deze ontwikkeling volgt. Institutionele beleggers investeren steeds vaker in woningen omdat lange termijn beleggingen in woningen een redelijk rendement bieden tegen beperkte risico’s, met name in een tijd van aanhoudende lage rentes. Ook wordt de sector internationaal professioneler en aantrekkelijker door (demografische) trends zoals urbanisatie, kleiner wordende huishoudens en groeiende voorkeur voor huur.
Alexander Buijs, Director Capital Markets

Herkomst kapitaalstromen steeds internationaler

In haar analyse keek CBRE naar de herkomst van kapitaal, waaruit blijkt dat kapitaalstromen veel mondialer zijn geworden. Hoewel Europese investeerders nog steeds verantwoordelijk zijn voor het grootste volume in Europa, daalde het percentage van 67% in 2011 naar 50% in 2018. Noord-Amerikaanse investeerders zijn de meest actieve investeerders van buiten Europa. Dit is een mix van private equity-investeerders uit de VS en REIT-beleggers uit Canada. Qua type investeerders hebben REIT’s en (andere) beursgenoteerde fondsen in 2018 het meeste kapitaal geïnvesteerd.

De volledige analyse is hier te vinden.

Over CBRE Group

Over CBRE Group, Inc.
CBRE Group, Inc. (NYSE:CBRE), een Fortune 500- en S&P 500-bedrijf met het hoofdkantoor in Dallas, is 's werelds grootste advies- en beleggingsbureau voor commercieel vastgoed (in termen van de omzet in 2023). De organisatie heeft meer dan 130.000 werknemers (inclusief werknemers van Turner & Townsend) en bedient klanten in meer dan 100 landen. CBRE biedt strategisch advies en begeleiding bij de aan- en verkoop en aan- en verhuur van vastgoed, corporate services, property-, facility en projectmanagement, taxaties, (her)ontwikkeling, investment management en research & consulting. Bezoek onze websites www.cbre.nl en www.cbre.com.