Amsterdam,
20
november
2023
|
08:34
Europe/Amsterdam

Zorgwekkende impact van reguleringsmaatregelen door Rijksoverheid zorgen voor 13% krimp van huurwoningmarkt

Onderzoek CBRE laat zien dat huurwoningvoorraad fors afneemt door verslechterd investeringsklimaat

Media Contact: Irene Martini

Uit nieuw onderzoek van CBRE blijkt dat de private Nederlandse huurwoningvoorraad met 13% zal dalen, als gevolg van beleids- en wetswijzigingen die het investeringsklimaat ernstig beïnvloeden. Ondanks de inspanningen van de Rijksoverheid om betaalbaar huren te waarborgen waarschuwt CBRE dat deze maatregelen averechts uitpakken.

De private huurmarkt krimpt snel in de 20 grootste gemeenten, elke drie maanden met ruim 1.300 woningen (zie Figuur 1). Voornamelijk door de verhoging van de overdrachtsbelasting en opkoopbescherming. De stijging van het belastingtarief in box 3 en de voorgenomen middenhuurregulering versterken de neerwaartse trend. Deze ontwikkelingen maken het uitponden - het verkopen - van huurwoningen bijna noodzakelijk om significante verliezen te voorkomen. Hierdoor zal het aanbod van huurwoningen afnemen, wat de doorstroming van huurders zal bemoeilijken en de huurprijzen zal opdrijven. Dat er meer koopwoningen op de markt komen is positief voor potentiële kopers, maar met de huidige koopsomniveaus zullen deze niet beschikbaar zijn voor het middensegment.

Figuur 1

CBRE voorspelt dat de Wet betaalbare huur de exploitatievooruitzichten drastisch zal veranderen met een verwachte daling van het directe rendement met 28% tot 47%, afhankelijk van de locatie. In Amsterdam kan dit plan zelfs leiden tot bijna een halvering van de huur, zoals aangegeven in Tabel 1. Hierdoor wordt individuele verkoop van deze huurwoningen op de koopwoningmarkt aantrekkelijker.

Tabel 1

De gevolgen van deze ontwikkelingen zijn niet alleen een significante daling van de reeds krappe huurvoorraad, maar ook een zorgwekkende beperking van de toegankelijkheid, doorstroming en betaalbaarheid van de huurwoningmarkt naast stagnatie in de bouwsector. Hierdoor staan de arbeidsmobiliteit, aantrekkelijkheid van grote steden en toekomstige economische productiviteit in Nederland op het spel.

Thomas Westerhof, Head of Residential Investment Properties CBRE benadrukt: “Het is cruciaal om de negatieve impact van reguleringsmaatregelen te minimaliseren en te zorgen voor een evenwichtige en toegankelijke huurwoningmarkt voor de toekomst. De politiek heeft goede bedoelingen met de nieuwe wetgeving, maar voorziet de negatieve gevolgen niet goed genoeg. Investeerders spelen een belangrijke rol in het verbreden van de huurwoningvoorraad, maar het wordt hen nu erg moeilijk gemaakt om in de komende jaren een goed rendement uit het verhuren van hun woningen te halen. Met directe gevolgen voor de huurders.”

Lees hier het volledige onderzoek.

Boilerplate

Over CBRE 
CBRE Group, Inc. (NYSE:CBRE), een Fortune 500- en S&P 500-bedrijf met het hoofdkantoor in Dallas, is 's werelds grootste advies- en beleggingsbureau voor commercieel vastgoed (in termen van de omzet in 2022). De organisatie heeft meer dan 115.000 medewerkers (exclusief Turner & Townsend medewerkers) en bedient klanten in meer dan 100 landen. CBRE biedt strategisch advies en begeleiding bij de aan- en verkoop en aan- en verhuur van vastgoed, corporate services, property-, facility en projectmanagement, taxaties, (her)ontwikkeling, investment management en research & consulting. Bezoek onze websites www.cbre.nl en www.cbre.com.

Gerelateerd nieuws

31
oktober
2023
| 09:08 Europe/Amsterdam
Inmiddels is het ruim drie jaar geleden dat Nederlanders met een kantoorbaan verplicht thuis moesten werken vanwege de coronapandemie. Ondanks dat kantoorwerkend Nederland nog altijd 65% meer thuiswerkt dan in 2019, is zichtbaar dat medewerkers én
23
oktober
2023
| 08:00 Europe/Amsterdam
De coronapandemie betekende voor veel bedrijven een razendsnelle overstap naar thuiswerken. Nu bedrijven weer volop vooruit kunnen, vragen veel ondernemers zich dan ook af hoe zij hun kantoor het beste kunnen afstemmen op hun vorm van hybride
19
oktober
2023
| 08:00 Europe/Amsterdam
In het derde kwartaal van 2023 werd er voor €2,3 miljard in vastgoed belegd, een stijging van 28% t.o.v. het tweede kwartaal. Door terugvallende inflatie en stabiliserende rentes zijn er weer partijen actief in vastgoed investeringen. Liquiditeit
09
oktober
2023
| 09:00 Europe/Amsterdam
Voor de Workspace Design Show die dit jaar op 11 en 12 oktober plaatsvindt in de RAI Amsterdam, heeft CBRE in opdracht van Workbrands ‘Square One’ ontworpen. Het design van CBRE is geïnspireerd door het oude stadsplein in Griekenland, de Agora. Als