Amsterdam,
25
januari
2024
|
10:10
Europe/Amsterdam

Betere tijden in zicht voor vastgoedmarkt na laagste beleggingsvolume in 10 jaar

Toename dynamiek vastgoedbeleggingsmarkt en meer mogelijkheden voor kapitaalwaardegroei in 2024

Media Contact: Irene Martini

Het komende jaar ontstaat er weer meer dynamiek op de vastgoedmarkt. In 2024 bedraagt het verwachte beleggingsvolume in commercieel vastgoed €9,5 miljard. Deze stijging van ruim 18% markeert het omslagpunt naar groei. Dat blijkt uit het vandaag gepubliceerde Real Estate Market Outlook-rapport van de vastgoedadviseur CBRE. In 2023 kwam het beleggingsvolume nog uit op €8 miljard, een afname van 53% in vergelijking met 2022.

Ondanks aantrekkende activiteit van de markt in 2024 verwacht CBRE dat deze nog veel te maken krijgt met de nasleep van de rentestijgingen van het afgelopen jaar, de gedaalde waarde van vastgoed en het striktere financieringsbeleid bij financiers.

outlook-nl-fig-17

Meer gebouwen op de markt

De komende vier jaar lijkt er een herfinancieringsgat van ongeveer €5,2 miljard te ontstaan in Nederland door de hogere rente, aangepast financieringsbeleid en de gedaalde vastgoedwaarden. Deze herfinancieringsuitdaging concentreert zich in het aankomende jaar met name in het kantoren- en woningensegment. Tot op heden ziet CBRE dat het merendeel van de eigenaren voor de route van herfinanciering kiest, behalve als de situatie dermate lastig is dat verkoop de enige uitweg lijkt. Een herfinanciering loont op de korte en middellange termijn omdat het kan leiden tot een licht lagere rente, het profiteren van verdere indexering wat de waarde ten goede komt, en er een beter exit moment kan ontstaan in de strategie. De beleggingsmarkt zal daardoor meer liquide zijn dan in de huidige marktsituatie.

2024 luidt kantelpunt op de beleggingsmarkt in

Hield 2023 beleggers in de greep van verdere renteverhogingen en bijbehorende afwaardering, 2024 kan hierin een duidelijk kantelpunt worden. Erik Langens, Executive Director Capital Markets bij CBRE: “Onze verwachting is dat richting het einde van het jaar weer kapitaalwaardegroei plaats kan vinden in verschillende vastgoedcategorieën. Deels doordat de rente daalt, maar vooral door verdere huurgroei.” Het is belangrijk om te realiseren dat het kapitaal beschikbaar voor investeringen in vastgoed flink gedaald is in vergelijking met voorafgaande jaren, met 40%. Omdat de markt nu stabieler en beter te voorspellen is dan anderhalf jaar geleden stappen beleggers weer in, en is het een kwestie van tijd tot de markt weer volop in beweging komt.

Langens: “Ons onderzoeksrapport laat zien dat 2024 een jaar zal zijn waarin huishoudens, bedrijven en de overheid gewend raken aan de genormaliseerde rentestanden, maar besparingen werken zich nog lang door in het groeipad van de economie. Toch laat het Outlook-rapport zien dat we met een positieve blik naar het nieuwe jaar kunnen kijken. Met de dalende rente in 2024 verwachten we een prijsstabilisatie wat uiteindelijk zal leiden tot een stijging in het beleggingsvolume en een toename van de dynamiek op de vastgoedmarkt.”

Lees hier het volledige Outlook-rapport.

Boilerplate

Over CBRE Group, Inc.
CBRE Group, Inc. (NYSE:CBRE), een Fortune 500- en S&P 500-bedrijf met het hoofdkantoor in Dallas, is 's werelds grootste advies- en beleggingsbureau voor commercieel vastgoed (in termen van de omzet in 2023). De organisatie heeft meer dan 130.000 werknemers (inclusief werknemers van Turner & Townsend) en bedient klanten in meer dan 100 landen. CBRE biedt strategisch advies en begeleiding bij de aan- en verkoop en aan- en verhuur van vastgoed, corporate services, property-, facility en projectmanagement, taxaties, (her)ontwikkeling, investment management en research & consulting. Bezoek onze websites www.cbre.nl en www.cbre.com.

Gerelateerd nieuws

26
januari
2023
| 07:00 Europe/Amsterdam
Door de oplopende rente en het onzekere beleid vanuit de overheid dreigt meer terugval en vertraging van nieuwe woningen in 2023. Het beleggingsvolume voor de woningmarkt over 2022 kwam uit op 3,7 miljard euro, flink lager dan verwacht. Dit blijkt
26
januari
2023
| 07:00 Europe/Amsterdam
In 2023 dreigt er een groot tekort aan vastgoed voor de logistieke sector te ontstaan. De door de overheid ingeperkte bouw van nieuwe distributiecentra zorgt voor een historisch laag niveau aan investeringen in logistiek vastgoed. Dat blijkt uit het
14
juli
2022
| 08:00 Europe/Amsterdam
In het eerste halfjaar van 2022 is er € 7,3 miljard in vastgoed geïnvesteerd. Dit is een stijging van 32,5% ten opzichte van het eerste halfjaar van 2021. Logistiek steekt wederom met kop en schouders boven alle categorieën uit. Toch is het de
27
januari
2022
| 07:01 Europe/Amsterdam
Amsterdam, 27 januari 2022 – Door de sterke opkomst van online winkelen en e-commerce, mede als gevolg van de coronapandemie, breekt de logistieke vastgoedsector in Nederland alle records: nog nooit eerder werd er zoveel vastgoed verhandeld. In 2021