Amsterdam,
10
november
2021
|
14:37
Europe/Amsterdam

Hybride werken kán duurzaam, als we onze blik verbreden

Nederlandse organisaties koersen af op een nieuwe realiteit: hybride werken. Dat stelt kantoorgebruikers voor vragen, maar biedt óók de gelegenheid voor hoognodige verduurzaming. Wat mij betreft vormt de integratie van ESG-criteria (Environmental, Social, Governance) een onmisbaar onderdeel van een toekomstbestendig hybride werkmodel. Een brede scope en slimme keuzes zijn cruciaal voor een naadloze integratie van de twee. Laten we de kans grijpen om het momentum van hybride werken in te zetten voor een groener bedrijf.

Opgelost?
Coronajaar 2020 had per ongeluk een groen randje. Lege snelwegen, luchthavens en kantoren zorgden voor een flinke daling in de CO2-uitstoot. Die lag ruim acht procent lager dan het jaar ervoor, schat het RIVM. In de mobiliteitssector was dat zelfs elf procent. Even leek thuiswerken het verrassend eenvoudige antwoord op de klimaatcrisis. Niemand op het werk, betekent niemand op de weg. En op kantoor hoeft de verwarming vaak niet aan, dat scheelt energie.

Uitstoot verplaatst, niet verminderd
Maar zo simpel is het niet, weten we inmiddels. De uitstoot verplaatsen is niet hetzelfde als hem verminderen. Ook al zijn de kantoren leeg, vaak draait de ventilatie gewoon door. Schrap je alle lease-auto’s, dan gaat de footprint van je bedrijf weliswaar omlaag, maar soms blijft het personeel via private lease in dezelfde auto rijden. Thuis maken mensen weliswaar sneller milieubewuste keuzes – daar betalen we immers zelf de rekening – maar elke collega stookt zijn eigen kachel. Klimaatwinst door thuiswerken is niet vanzelfsprekend. Sterker, soms werkt het juist averechts. De cijfers bevestigen dat: we werken nu nog steeds veel thuis – veel meer dan voor de coronapandemie – maar de CO2-uitstoot is weer dicht bij het oude niveau. Volgens de SER hebben we zelfs niets geleerd van de crisis.

En er zijn meer zorgen: een comfortabel bureau met klimaatbeheersing is gezonder dan gebogen over je laptop aan de keukentafel werken. En als mensen er massaal voor kiezen om buiten de stad te gaan wonen – ze hoeven toch niet naar kantoor – dan stijgt het totale energieverbruik: de huizen zijn groter en we pakken sneller de auto. Moet Nederland dan zo snel mogelijk terug naar kantoor om de klimaatdoelstellingen te behalen? Niet per se! Wij zijn ervan overtuigd dat hybride werken de toekomst heeft én wel degelijk op een duurzame manier kan. Of beter gezegd: moet.

Scope verbreden
Duurzaam hybride werken betekent je blik verbreden: niet alleen het kantoor, ook de mensen horen thuis in een groene strategie. Je kunt de werkplek nog zo mens- en milieubewust inrichten, het zal onvoldoende verschil maken als het verspreide personeel niet meewerkt. Groene keuzes die werknemers thuis maken, hebben effect op de voetafdruk van het hele bedrijf. Daarom is goed communiceren belangrijk: maak je je team bewust van hun verantwoordelijkheid, dan maak je samen een veel grotere impact.

Slimme kantoren
Maar hybride werken speelt zich niet alleen thuis af. Ook op kantoor gaan dingen onvermijdelijk veranderen. Van vaste werkplek verandert het kantoor in een ontmoetingsplek, waar je vooral heen komt voor overleg en om samen te werken. De bezetting zal meer fluctueren dan vroeger. Daar moet je vastgoed op ingericht zijn. Een voorbeeld: in onze gebouwen en die van onze opdrachtgevers gebruiken we steeds vaker sensoren. Die meten de temperatuur en de luchtvochtigheid. Komen ze aan een bepaalde drempelwaarde, dan gaat bijvoorbeeld de ventilator aan. Wanneer nodig draait het gebouw op volle toeren, anders blijft alles uit. Zo ga je richting een smart building, een gebouw dat zichzelf continu afstelt op daadwerkelijk gebruik. Scheelt een hoop energie, en maakt je kantoor een stuk duurzamer.

The Real Impact Project
Per jaar ziet CBRE duizenden gebouwen passeren. Steeds ligt daar een kans voor een duurzame oplossing. Met The Real Impact Project (TRIP) heeft CBRE een toolkit ontwikkeld, bedoeld om die kansen niet te laten liggen. Bij alles wat wij doen, krijgen onze opdrachtgevers duurzaamheidsadvies: bijvoorbeeld over de klimaatbestendigheid van het gebouw, de circulariteit van de materialen binnen een project of de financiële haalbaarheid van zonnepanelen.

Daar hoort ook een bepaalde ambitie bij: een concrete doelstelling. In de klimaatakkoorden van Parijs wordt een flinke verlaging in CO2-uitstoot door commercieel vastgoed gevraagd; wij willen in Nederland, samen met onze klanten en partners, voor 25% van die reductie zorgen. Bovendien heeft CBRE zich ten doel gesteld in 2040 klimaatneutraal te zijn. Helemaal, dus ook met het vastgoed dat we voor klanten beheren, én onze toeleveringsketen. Duurzaamheid is geen bijzaak meer, het is een integraal onderdeel van ons werk. Daarom is het vanzelfsprekend dat hybride werken en duurzaamheid hand in hand gaan.

Meer weten
Benieuwd naar de rol die duurzaamheid in het hybride werkmodel van jouw organisatie kan spelen? Of behoefte aan inspirerende voorbeelden? Ik praat er graag met je over. Reageer via de comments hieronder of stuur me een privébericht.

Reacties (0)
Het bericht is verzonden, deze zal worden geplaatst na goedkeuring.