Amsterdam,
20
juli
2021
|
15:49
Europe/Amsterdam

CBRE: Europese vastgoedbeleggingsmarkten herstellen in Q2 2021

Aangejaagd door sterke activiteit in het Verenigd Koninkrijk en Duitsland zijn de totale investeringen in Europees vastgoed in het tweede kwartaal van 2021 uitgekomen op 70 miljard euro. Dit is een toename van 45% ten opzichte van dezelfde periode vorig jaar, zo blijkt uit de meest recente gegevens van vastgoedadviesbureau CBRE.

De markt die er het meest uitspringt, is het Verenigd Koninkrijk, waar de investeringsactiviteit in het tweede kwartaal van 2021 toenam met 279% ten opzichte van dezelfde periode vorig jaar – in totaal werd er 16,8 miljard euro geïnvesteerd. Duitsland maakte ook een sterke opleving door in het tweede kwartaal, met een beleggingsvolume van 17,8 miljard euro, 27% meer dan in het Q2 van 2020. Andere markten die in het tweede kwartaal goed herstelden waren Denemarken, Noorwegen, Spanje en Zweden.

Dankzij sterke prestaties in Q2 komen de investeringsvolumes in het eerste halfjaar van 2021 in Europa uit op 125,6 miljard euro, een afname van 9% ten opzichte van de 138,7 miljard euro in dezelfde periode in 2020. Toch tekent zich in het algemeen een positieve trend af, aangezien het eerste kwartaal van 2020 nog voor de coronacrisis was en bovendien het beste eerste kwartaal ooit voor de Europese vastgoedmarkt.

Logistiek vastgoed winnende sector

Als we kijken naar de sectorcijfers, heeft de opkomst van e-commerce, die leidde tot lage leegstand en sterke vraag in logistiek vastgoed, ervoor gezorgd dat de industriële & logistieke sector in heel Europa goed blijft presteren. Het beleggingsvolume steeg in het eerste halfjaar van 2021 met 64% ten opzichte van dezelfde periode vorig jaar en de investeringen kwamen uit op 25,4 miljard euro.

Toename kantoorbeleggingen

Tegelijkertijd met het openstellen van de Europese economie en de terugkeer naar kantoor, stegen de investeringen in de kantorensector in het tweede kwartaal met 37% ten opzichte van Q2 2020. Afgelopen kwartaal kwamen de investeringen in Europa, inclusief het Verenigd Koninkrijk, uit op 22 miljard euro. Gedurende dit tweede kwartaal waren er significante oplevingen te zien in een aantal belangrijke markten, zoals het Verenigd Koninkrijk (+300%), Spanje (+249%) en Duitsland (+67%).

Hotelsector herstelt

Door de gedeeltelijke opheffing van de reisbeperkingen in Europa vertonen in het eerste halfjaar van 2021 ook de investeringsvolumes in de hotelsector tekenen van herstel met een stijging van 9% ten opzichte van dezelfde periode vorig jaar, wat neerkomt op een investeringsvolume van 6,4 miljard euro. Dit herstel was vooral te danken aan Italië, Frankrijk, het Verenigd Koninkrijk, Duitsland en Spanje.

Woningsector maakt pas op de plaats door gebrek aan aanbod

In de woningsector kwam het investeringsvolume uit op 28,3 miljard euro, 26% minder dan in dezelfde periode vorig jaar. Investeerders hebben nog steeds belangstelling voor woningen in heel Europa. Er vloeien steeds meer wereldwijde kapitaalstromen naar de sector en investeerders proberen schaalvergroting te bereiken via platformacquisities.

Chris Brett, hoofd EMEA-kapitaalmarkten bij CBRE, licht toe: "De investeringsvolumes in heel Europa hebben een duidelijk herstel doorgemaakt. In landen die sterker afhankelijk zijn van de kantoorsector was de opleving in het algemeen minder sterk dan in markten met solide industrie- en woningsectoren. Onze verwachting is dat de investeringsvolumes in Europa zich in het tweede halfjaar blijven herstellen en voor het hele jaar tot 5% hoger uit zullen komen dan in 2020."