Amsterdam,
14
juli
2023
|
09:37
Europe/Amsterdam

Vastgoedbeleggingen sterk gedaald

Media Contact: Irene Martini

Afwaarderingen, herijking van beleggingsstrategieën en een zoektocht naar het nieuwe prijsniveau heeft het eerste half jaar van 2023 geresulteerd in een historisch laag beleggingsvolume in commercieel vastgoed van €3,2 miljard. Een daling van 60% ten opzichte van vorig jaar. Dit constateert CBRE Nederland, onderdeel van het beursgenoteerde CBRE Group, 's werelds grootste adviesbureau voor vastgoed, op basis van de halfjaarcijfers van 2023 die vandaag zijn gepresenteerd.

Charts_Mid-Year_1_SM

CBRE verwacht dat stabiliserende rentes, duidelijkheid en transparantie over het nieuwe prijsniveau op de vastgoedmarkt en de verwachte daling van de inflatie in de tweede helft van 2023 tot meer beleggingsactiviteit gaat leiden. Dit gaat echter met verschillende snelheden. Uit de transactievolumes van 2023 blijkt dat de dynamiek op beleggingsmarkt nu al in sterke mate toeneemt bij logistiek- en winkelvastgoed en in mindere mate bij kantoorvastgoed. Daartegenover staat dat de dynamiek nog altijd zeer laag is bij woning-, zorg- en hotelbeleggingen.

Herstel
CBRE meldt dat ten opzichte van het eerste kwartaal (€1,4 miljard) het beleggingsvolume in het tweede kwartaal een kwart hoger, op een niveau van €1,8 miljard, lag.

De snelheid van het verdere herstel wordt ten eerste bepaald door in welke mate de markt het nieuwe prijsevenwicht heeft geaccepteerd en heeft teruggebracht in de boeken en ten tweede in hoeverre er investeringsaanbod op de markt komt die tegen nieuwe prijsniveaus door verkopende partij kan worden geaccepteerd. In de eerste zes maanden van 2023 liepen afwaarderingen van commercieel vastgoed uiteen van 7,5 tot 40%.

CBRE verwacht dat in de komende zes tot negen maanden de dynamiek met de maand groter en meer verspreid over de sectoren zal plaatsvinden. Het nieuwe prijsevenwicht lijkt in de komende maanden in alle sectoren te worden behaald, waardoor de verwachting van (lichte) compressie in aanvangsrendementen op middellange termijn in sterke mate zal leiden tot instappende beleggers. In hoeverre hier prijswillig aanbod tegenover staat verschilt per sector.

Boilerplate

Over CBRE Group, Inc.
CBRE Group, Inc. (NYSE:CBRE), een Fortune 500- en S&P 500-bedrijf met het hoofdkantoor in Dallas, is 's werelds grootste advies- en beleggingsbureau voor commercieel vastgoed (in termen van de omzet in 2023). De organisatie heeft meer dan 130.000 werknemers (inclusief werknemers van Turner & Townsend) en bedient klanten in meer dan 100 landen. CBRE biedt strategisch advies en begeleiding bij de aan- en verkoop en aan- en verhuur van vastgoed, corporate services, property-, facility en projectmanagement, taxaties, (her)ontwikkeling, investment management en research & consulting. Bezoek onze websites www.cbre.nl en www.cbre.com.

Gerelateerd nieuws

25
januari
2024
| 10:10 Europe/Amsterdam
Het komende jaar ontstaat er weer meer dynamiek op de vastgoedmarkt. In 2024 bedraagt het verwachte beleggingsvolume in commercieel vastgoed €9,5 miljard. Deze stijging van ruim 18% markeert het omslagpunt naar groei. Dat blijkt uit het vandaag
20
november
2023
| 08:34 Europe/Amsterdam
Uit nieuw onderzoek van CBRE blijkt dat de private Nederlandse huurwoningvoorraad met 13% zal dalen, als gevolg van beleids- en wetswijzigingen die het investeringsklimaat ernstig beïnvloeden. Ondanks de inspanningen van de Rijksoverheid om
31
oktober
2023
| 09:08 Europe/Amsterdam
Inmiddels is het ruim drie jaar geleden dat Nederlanders met een kantoorbaan verplicht thuis moesten werken vanwege de coronapandemie. Ondanks dat kantoorwerkend Nederland nog altijd 65% meer thuiswerkt dan in 2019, is zichtbaar dat medewerkers én
23
oktober
2023
| 08:00 Europe/Amsterdam
De coronapandemie betekende voor veel bedrijven een razendsnelle overstap naar thuiswerken. Nu bedrijven weer volop vooruit kunnen, vragen veel ondernemers zich dan ook af hoe zij hun kantoor het beste kunnen afstemmen op hun vorm van hybride