Amsterdam,
14
juli
2023
|
09:37
Europe/Amsterdam

Vastgoedbeleggingen sterk gedaald

Media Contact: Irene Martini

Afwaarderingen, herijking van beleggingsstrategieën en een zoektocht naar het nieuwe prijsniveau heeft het eerste half jaar van 2023 geresulteerd in een historisch laag beleggingsvolume in commercieel vastgoed van €3,2 miljard. Een daling van 60% ten opzichte van vorig jaar. Dit constateert CBRE Nederland, onderdeel van het beursgenoteerde CBRE Group, 's werelds grootste adviesbureau voor vastgoed, op basis van de halfjaarcijfers van 2023 die vandaag zijn gepresenteerd.

Charts_Mid-Year_1_SM

CBRE verwacht dat stabiliserende rentes, duidelijkheid en transparantie over het nieuwe prijsniveau op de vastgoedmarkt en de verwachte daling van de inflatie in de tweede helft van 2023 tot meer beleggingsactiviteit gaat leiden. Dit gaat echter met verschillende snelheden. Uit de transactievolumes van 2023 blijkt dat de dynamiek op beleggingsmarkt nu al in sterke mate toeneemt bij logistiek- en winkelvastgoed en in mindere mate bij kantoorvastgoed. Daartegenover staat dat de dynamiek nog altijd zeer laag is bij woning-, zorg- en hotelbeleggingen.

Herstel
CBRE meldt dat ten opzichte van het eerste kwartaal (€1,4 miljard) het beleggingsvolume in het tweede kwartaal een kwart hoger, op een niveau van €1,8 miljard, lag.

De snelheid van het verdere herstel wordt ten eerste bepaald door in welke mate de markt het nieuwe prijsevenwicht heeft geaccepteerd en heeft teruggebracht in de boeken en ten tweede in hoeverre er investeringsaanbod op de markt komt die tegen nieuwe prijsniveaus door verkopende partij kan worden geaccepteerd. In de eerste zes maanden van 2023 liepen afwaarderingen van commercieel vastgoed uiteen van 7,5 tot 40%.

CBRE verwacht dat in de komende zes tot negen maanden de dynamiek met de maand groter en meer verspreid over de sectoren zal plaatsvinden. Het nieuwe prijsevenwicht lijkt in de komende maanden in alle sectoren te worden behaald, waardoor de verwachting van (lichte) compressie in aanvangsrendementen op middellange termijn in sterke mate zal leiden tot instappende beleggers. In hoeverre hier prijswillig aanbod tegenover staat verschilt per sector.

Boilerplate

Over CBRE 
CBRE Group, Inc. (NYSE:CBRE), een Fortune 500- en S&P 500-bedrijf met het hoofdkantoor in Dallas, is 's werelds grootste advies- en beleggingsbureau voor commercieel vastgoed (in termen van de omzet in 2022). De organisatie heeft meer dan 115.000 medewerkers (exclusief Turner & Townsend medewerkers) en bedient klanten in meer dan 100 landen. CBRE biedt strategisch advies en begeleiding bij de aan- en verkoop en aan- en verhuur van vastgoed, corporate services, property-, facility en projectmanagement, taxaties, (her)ontwikkeling, investment management en research & consulting. Bezoek onze websites www.cbre.nl en www.cbre.com.

Gerelateerd nieuws

11
juli
2023
| 10:23 Europe/Amsterdam
De Nederlandse e-commercemarkt blijft groeien. Na de coronapiek in 2020 en 2021 en de daaropvolgende correctie, zit het online shoppen weer in de lift. Dat blijkt uit cijfers van CBRE dat Europees onderzoek heeft gedaan naar E-commerce in het
07
juli
2023
| 12:07 Europe/Amsterdam
CBRE Zwolle verhuist naar het nieuwe zakelijk icoon van Zwolle ‘The City Post’. Eerder dit jaar werd de huurovereenkomst met DC Vastgoed voor circa 470 m² kantoorruimte en parkeerplaatsen getekend. Inmiddels is de sleutel in ontvangst genomen.The
19
juni
2023
| 09:54 Europe/Amsterdam
Met een van de hardst groeiende studentenpopulaties van Europa loopt het tekort aan studentenhuisvesting in Nederland verder op. Voor 86% van de studenten is er geen passende woonruimte beschikbaar. Bezettingsgraden in studentencomplexen liggen op
24
mei
2023
| 21:41 Europe/Amsterdam
Om het woning tekort op te lossen moeten er meer woningen bijkomen. Maar hoe? Daarover zijn de meningen verdeeld. Eén ding is zeker: het regeringsbeleid leidt juist tot mínder betaalbare en beschikbare woningen. In een reeks van 3 video's leggen we