Amsterdam,
16
juni
2021
|
15:52
Europe/Amsterdam

Veilig terug naar kantoor, wat betekent dit concreet?

“Alle cijfers die moeten stijgen, stijgen, alle cijfers die moeten dalen, dalen”. Recent liet minister Hugo de Jonge zich positief uit over de groei van het aantal gevaccineerden en de daling van het aantal COVID-19 gerelateerde opnames in ziekenhuizen. Maatschappelijk groeit het optimisme en veel bedrijven maken zich op om de mogelijkheden voor het op kantoor werken weer flink te verruimen, al dan niet in de vorm van het 'Hybride werken'. Dit optimisme moeten we vasthouden. Realisme in dit kader betekent ook dat COVID-19 ‘is here to stay’ en dat bewustzijn over vormen van overdracht van het virus belangrijk blijft. Als Property Manager van honderden kantoorgebouwen in Nederland leveren we een belangrijke bijdrage aan zo veilig mogelijke werkomgevingen en/of de routes naar die werkplekken toe. Wat betekent dit concreet?

Brilliant basics

Hoge kwaliteit property management betekent dat ‘HSE’ (health, safety & environment) als basis stevig is verankerd. Dit gebeurt door periodiek en preventief onderhoud uit te voeren aan installaties die het welzijn van de kantoorgebruikers kunnen beïnvloeden (denk aan klimaatinstallaties). Essentieel is dat hierbij wordt voldaan aan wet- en regelgeving en dat certificaten tijdig worden geactualiseerd. Aandacht voor deze ‘basis’ legt een stevig fundament onder een gezond gebruik van gebouwen en draagt ook nog bij aan besparing van energie.

Communicatie & Communities

Door proactief te communiceren over alles rondom veilig gebruik van een kantoor, weten de gebruikers vooraf waar ze aan toe zijn en komen mensen niet voor verrassingen te staan. Naast persoonlijk contact zetten we middelen in zoals informatiezuilen in lobby’s van gebouwen, digitale nieuwsbrieven en recent is Host Building in Nederland gelanceerd. Host Building is een combinatie van technologie (app voor mobile devices) en dienstverlening, gericht op het creëren van communities van kantoorgebruikers en optimalisatie van de beleving van deze groepen.

Zorgen voor een zuivere binnenlucht

Tijdens de ontwikkeling van de pandemie werd duidelijk dat aerosolen een belangrijke rol (kunnen) spelen in de transmissie van COVID-19. Omdat we zelden bureaus in de open lucht hebben staan, is het een belangrijke taak van een Property Manager om te zorgen voor een gezond binnenklimaat. Concreet betekent dit bijvoorbeeld dat we geen ‘vuile’ binnenlucht recirculeren, maar zoveel mogelijk ventileren met 100% verse buitenlucht. Tevens zorgen we ervoor dat er controles zijn uitgevoerd op het correct functioneren van de afzuigcapaciteit van liften en sanitaire groepen. Een innovatie die inmiddels binnen onze portefeuille is toegepast is het afzuigen en filteren van de lucht in liftcabines. Toch wel een prettig idee als je in een lift stapt waar zojuist meerdere mensen in gestaan hebben!

Hygiëne ondersteund door technologie

Evident is dat de standaard voor hygiëne is verhoogd. Trapleuningen, deurgrepen en andere ‘tastoppervlakken’ worden frequenter gedesinfecteerd. Een ‘next level’ in dit opzicht is het vermijden van fysiek contact voor het kunnen krijgen van toegang. De genoemde Host Building technologie ondersteunt het gebruik van QR-codes om gericht medewerkers of bezoekers toegang te geven tot bepaalde ruimten, eventueel geprogrammeerd voor een specifiek tijdslot. Een belangrijk bijkomend voordeel is dat de ‘customer journey’ van zowel medewerkers als bezoekers nog klantvriendelijker en met meer gemak verloopt. Zo gaan verbeterde hygiëne en gemak hand in hand!

Heb je vragen naar aanleiding van deze blog? Aarzel niet om contact met ons op te nemen! Dat kan via arnoud.bloemendaal@cbre.com of mark.spiering@cbre.com.