Amsterdam,
22
april
2021
|
09:14
Europe/Amsterdam

Meer beleggingen in logistiek vastgoed dan in woningen in eerste kwartaal 2021

Langzame start woningsector vanwege overdrachtsbelasting

Voor het eerst sinds 2014 is er in een kwartaal meer belegd in logistiek vastgoed dan in woningen. Logistiek vastgoed profiteert van de toegenomen vraag naar distributiecentra voor e-commerce. Zelfs in kantoren werd de afgelopen drie maanden meer belegd dan in woningen. Het totale volume over het eerste kwartaal van 2021 bedraagt € 2,1 miljard, waarvan 37% is belegd in logistiek vastgoed, 29% in kantoren en 25% in woningen. Het kwartaalvolume daalt significant ten opzichte van dezelfde periode vorig jaar: er werd nu in totaal 44% minder belegd.

Minder woninginvesteringen

“De terugval in woninginvesteringen komt voornamelijk door de verhoging van de overdrachtsbelasting in januari dit jaar, waardoor veel portefeuilleverkopen die gepland stonden voor 2021, al eind 2020 verkocht werden. Wel zien we dat de verkoop van nieuwbouwontwikkelingen onverminderd doorzet,” vertelt Thomas Westerhof, Head of Residential Investments bij CBRE.

Verkoop grootste distributiecentrum van Nederland

Het volume voor logistiek vastgoed piekte door de recente verkoop van het Zalando-distributiecentrum in Bleiswijk. Dit is het grootste e-fulfillment center van heel Nederland en beslaat ruim 140.000 m². Qua verkoopbedrag was het de grootste single asset deal ooit in logistiek vastgoed, goed voor ruim een kwart van het totale logistieke beleggingsvolume.

Grote transacties kantoren

De verhoudingen tussen de verschillende vastgoedsectoren zijn het afgelopen kwartaal flink opgeschud. Dat komt niet alleen door de overdrachtsbelasting en de piek in logistiek. In de kantorensector – waar het over het algemeen nog altijd erg rustig is – vond een aantal grote portefeuilletransacties plaats, goed voor bijna een derde van het totale beleggingsvolume in kantoren.

Inhaalslag tweede helft 2021

“Hoe de vastgoedbeleggingen volgend kwartaal exact uitpakken, is nog even afwachten. Logistiek blijft goed presteren, maar in de woning- en kantorensector zal het voorlopig rustig blijven. Wel merken we dat een groot deel van de verkoopprocessen wordt uitgesteld totdat er weer kan worden gereisd. De verwachting is daarom dat in de tweede helft van dit jaar een groot deel van de achterstand zal worden ingehaald,” aldus Bart Verhelst, Executive Director Capital Markets bij CBRE.

Over CBRE

Over CBRE Group, Inc.
CBRE Group, Inc. (NYSE:CBRE), een Fortune 500- en S&P 500-bedrijf met het hoofdkantoor in Dallas, is 's werelds grootste advies- en beleggingsbureau voor commercieel vastgoed (in termen van de omzet in 2023). De organisatie heeft meer dan 130.000 werknemers (inclusief werknemers van Turner & Townsend) en bedient klanten in meer dan 100 landen. CBRE biedt strategisch advies en begeleiding bij de aan- en verkoop en aan- en verhuur van vastgoed, corporate services, property-, facility en projectmanagement, taxaties, (her)ontwikkeling, investment management en research & consulting. Bezoek onze websites www.cbre.nl en www.cbre.com.