Tekort studentenhuisvesting blijft oplopen: 14 studentenkamers beschikbaar per 100 studenten
Met een van de hardst groeiende studentenpopulaties van Europa loopt het tekort aan studentenhuisvesting in Nederland verder op. Voor 86% van de studenten is er geen passende woonruimte beschikbaar. Bezettingsgraden in studentencomplexen liggen op 99%, met lange onderliggende wachtlijsten. Dit blijkt uit een recente publicatie over studentenhuisvesting in Europa, aangevuld door bevindingen van de Nederlandse markt door vastgoedadviseur CBRE.
De hoge kwaliteit van onderwijs, het grote aanbod aan Engelse programma's, en de relatief betaalbare collegegelden hebben het Nederlandse hoger onderwijs de afgelopen paar jaar een magneet gemaakt voor internationale studenten. Hoewel de regering vorig jaar een actieplan ter bevordering van meer studentenwoningen lanceerde, bevat deze weinig concrete stimulansregelingen voor de ontwikkeling van nieuwe studentenwoningen, waardoor en de problematiek rondom het huisvesten van studenten blijft.
Tegelijkertijd hebben nieuwe overheidsmaatregelen voor de middenhuur en het box 3 belastingregime een drukkend effect op het huidige aanbod van huurwoningen in Nederland. Het wegvallen van woningen in de reguliere huurmarkt zal de druk op studentenwoningen verder doen toenemen. Dit is een zeer nadelige ontwikkeling voor studenten die naast de nauwelijks beschikbare studentenhuisvesting zijn aangewezen op de reguliere huurmarkt.
De nieuwbouw van studentenwoningen zal het verminderde aanbod in de reguliere markt ook amper kunnen opvangen. Zelfs wanneer alle plannen in de huidige pijplijn van studentenwoningen tot volle wasdom zullen komen, zal er slechts 1 studentenkamer op 100 studenten bijkomen.
Investeringsklimaat
Het Nederlandse investeringsvolume in studentenhuisvesting blijft achter in vergelijking met het Europese gemiddelde, terwijl de groei van de studentenpopulatie juist onevenredig groeit.

De grote vraag naar studentenwoningen zorgt voor een sterk onderliggend fundament voor investeringen. Zo constateerde CBRE dat in het turbulente 2022 over heel Europa recordbedragen geïnvesteerd werden in studentenwoningen, waar investeringen in het reguliere woonproduct juist een lichte dip zagen ten opzichte van de jaren 2020 en 2021.
Thomas Westerhof, Head of Residential Investment bij CBRE: “Het gebrek aan geschikte huisvesting voor nationaal en internationaal talent kan de concurrentiepositie van Nederland op termijn doen verslechteren. Daarom is het ook van groot economisch belang om meer ruimte de bieden aan de bouw van studentenhuisvesting, bijvoorbeeld ook op de verschillende scienceparken in Nederland die fungeren als motor van innovatie en groei.” Een gunstig investeringsklimaat is essentieel voor de bouw van nieuwe studentenwoningen specifiek, en woningen in het algemeen.
Over CBRE
CBRE Group, Inc. (NYSE:CBRE), een Fortune 500- en S&P 500-bedrijf met het hoofdkantoor in Dallas, is 's werelds grootste advies- en beleggingsbureau voor commercieel vastgoed (in termen van de omzet in 2022). De organisatie heeft meer dan 115.000 medewerkers (exclusief Turner & Townsend medewerkers) en bedient klanten in meer dan 100 landen. CBRE biedt strategisch advies en begeleiding bij de aan- en verkoop en aan- en verhuur van vastgoed, corporate services, property-, facility en projectmanagement, taxaties, (her)ontwikkeling, investment management en research & consulting. Bezoek onze websites www.cbre.nl en www.cbre.com.