Amsterdam,
16
april
2019
|
09:28
Europe/Amsterdam

CBRE breidt duurzaamheidsteam uit

Het duurzaamheidsteam van CBRE maakt een flinke groei door en bestaat nu uit zes personen. In een jaar tijd kwamen er vijf consultants bij: Jasmin Koolhaas, Caithlin Marugg, Zaïda Thépass en Anne-marije Scheffe versterken het team, evenals Hannah Scott die overkomt vanuit CBRE Londen. Het team wordt geleid door Tim Habraken, Associate Director Sustainability. De uitbreiding is een antwoord op de groeiende vraag naar duurzaamheidsadvies in de vastgoedsector.

Groeiend belang duurzaamheidscertificaten

Het belang van duurzaamheid blijft steeds groter worden, ook in de vastgoedsector. Er is steeds meer vraag naar advies over internationaal erkende duurzaamheidscertificaten zoals BREEAM, LEED en WELL. “Deze vraag komt vooral uit de hoek van institutionele beleggers,” vertelt Tim Habraken. “Zij weten dat duurzaamheid de waarde van vastgoed verhoogt en willen daarnaast aan de toekomstige duurzaamheidsregelgeving van de overheid voldoen.” Inmiddels heeft CBRE in Nederland de verduurzaming van ruim 2.000.000 m² commercieel vastgoed begeleid.

Energielabel C

Naast certificering krijgt ook het energielabel steeds meer aandacht. De overheid heeft vastgelegd dat kantoren minimaal label C moeten hebben in 2023. “Het verschilt per gebouw wat er gedaan kan worden om het energielabel te verbeteren, waardoor advies op maat nodig is,” aldus Habraken. “Ook op dit gebied zien we een toename in de vraag. 2023 komt steeds dichterbij en eigenaren moeten maatregelen gaan treffen. Ongeveer de helft van de kantorenvoorraad in Nederland is nog niet voorbereid op deze regelgeving. Met de uitbreiding van het team kunnen we aan deze vraag voldoen.”

Advies voor de lange termijn

“Wij onderscheiden ons in de markt doordat wij strategisch duurzaamheidsadvies geven, waarbij we de verbinding leggen tussen de vastgoedstrategie en verduurzamingspotentie” vertelt Habraken. “Wij kijken samen met de klant hoe duurzaamheid zo slim mogelijk geïntegreerd kan worden in het gebouw of fonds, zodat het echt waarde toevoegt met een business case die past bij de eigenaar, gebruiker en locatie. In onze visie is een certificering of energetische verbetering niet enkel een afvinklijstje voor een momentopname, maar een kans om een gebouw te optimaliseren voor de lange termijn. Zo helpen we opdrachtgevers om de gebouwde omgeving duurzamer en slimmer te maken.”

Duurzaamheid vast onderdeel vastgoedadvisering

Door CBRE’s integrale aanpak waarbij teams vanuit diverse specialismen samenwerken, is duurzaamheid een vast onderdeel in haar brede advisering. Vanuit de visie dat duurzaamheidsadvies niet op zichzelf staat, werkt het team nauw samen met de andere specialismen.

Het duurzaamheidsteam werkt dagelijks aan adviezen en strategieën om de waarde van vastgoed te verhogen door gebouwen, fondsen en organisaties duurzamer, gezonder en slimmer te maken. Met de uitbreiding heeft het team alle specialistische kennis over rapportage- en certificeringsvormen, veranderende wetgeving en subsidiemogelijkheden in huis.

Lees hier meer over diensten en projecten op het gebied van duurzaamheid en vastgoed.

Wil je weten welke regels en verplichtingen van toepassing zijn op vastgoed, nu en in de toekomst? Bekijk dan onze factsheet: een overzicht van alle duurzame regelgeving tot aan 2050.

Over CBRE

Over CBRE Group, Inc.
CBRE Group, Inc. (NYSE:CBRE), een Fortune 500- en S&P 500-bedrijf met het hoofdkantoor in Dallas, is 's werelds grootste advies- en beleggingsbureau voor commercieel vastgoed (in termen van de omzet in 2023). De organisatie heeft meer dan 130.000 werknemers (inclusief werknemers van Turner & Townsend) en bedient klanten in meer dan 100 landen. CBRE biedt strategisch advies en begeleiding bij de aan- en verkoop en aan- en verhuur van vastgoed, corporate services, property-, facility en projectmanagement, taxaties, (her)ontwikkeling, investment management en research & consulting. Bezoek onze websites www.cbre.nl en www.cbre.com.