Amsterdam,
05
oktober
2020
|
10:50
Europe/Amsterdam

Nederlandse startups blijven de landelijke #1 banengroeimotor

Nederlandse startups zijn goed voor meer dan 109.000 banen in Nederland, waarvan 25.000 gecreëerd zijn in de afgelopen drie jaar. Uit een nieuw rapport van Dealroom.co, Techleap.nl en CBRE blijkt dat startups dé groeimotor in Nederland zijn. Startups zijn goed voor een hogere banengroei dan welke individuele sector ook, en hebben tijdens Covid-19 een sterke veerkracht getoond.

  • Nederlandse startups leveren de economie meer dan 109.000 banen op, waarvan 25.000 nieuwe banen in de laatste drie jaar, een gemiddelde jaarlijkse groei van 8%.
  • Startups zijn de belangrijkste groeimotor van Nederland, vergeleken met individuele sectoren.
  • De banengroei van startups heeft tijdens Covid-19 veerkracht getoond met 4%, hoger dan in welke sector dan ook.
  • 57% van de nieuwe banen voor startups werd gecreëerd door bedrijven jonger dan vijf jaar.
  • Hoewel Amsterdam de leiding neemt, zijn startup-banen verspreid over het hele land. 60% van de startup banen bevindt zich buiten Noord-Holland.
  • Startups die venture capital hebben aangetrokken, groeien drie keer sneller.

#1 voor banengroei

Nederlandse startups zijn goed voor 109.000 banen en blijven de belangrijkste motor voor banengroei in Nederland. Met een jaarlijkse groei van 8% in de afgelopen drie jaar, groeit het aantal startup-banen sneller dan elke andere sector. Startups blijven personeel aannemen. Covid-19 heeft een impact gehad op banen in alle sectoren, maar startups hebben de meeste veerkracht getoond.

Hoewel veel sectoren het aannemen van nieuw personeel hebben gestaakt of het personeelsbestand hebben verkleind in 2020, groeien startup-banen nog steeds, met een stijging van 4% op jaarbasis in het tweede kwartaal van 2020, meer dan in elke afzonderlijke sector. Hoewel startups in theorie risicovoller zijn, laat dit onderzoek zien dat ze samen zorgen voor een stabiele banenmotor, jaar op jaar, zelfs tijdens een ongekende crisis. In de afgelopen drie jaar hebben startups meer dan 25.000 nieuwe banen gecreëerd.

Kracht in de diepte - gedecentraliseerde banen op basis van bedrijfsgrootte en locatie

Terwijl startups met een waardering boven de $1 miljard veel aandacht krijgen, zijn startup-banen gelijkmatig verdeeld over grote, middelgrote en kleine startups. De top-10 startende werkgevers zijn goed voor 77% van de ecosysteem waarde, maar slechts 14% van de banen. In de afgelopen drie jaar is 57% van de startup-banen gecreëerd door bedrijven die zijn opgericht sinds 2015.

Hoewel Amsterdam de leiding neemt, zijn startup-banen verspreid over het hele land. 60% van de startup-banen bevindt zich buiten Noord-Holland, wat zorgt voor een groeiend aantal banen met hoge productiviteit in elke provincie.

Sectorspecialisatie

Als we kijken naar de verdeling van de startups over provincies en per sector, komen duidelijke opkomende trends voor provinciale sectorspecialisatie naar voren. Bijvoorbeeld het aantal foodtech-startups dat toemeent in de omgeving van's werelds meest toonaangevende Food Science-onderzoekscentra en Wageningen Universiteit in Gelderland. Den Haag staat wereldwijd synoniem voor de juridische sector, en levert bovengemiddeld veel impact-, juridische en beveiliging-startups. En de thuisbasis van Nederlandse halfgeleiders is Brainport in Eindhoven. Samen vormen de Nederlandse provincies een complementair gediversifieerd tech-ecosysteem.

Investeringen stimuleren groei: een kans om te versnellen

Startups en scale-ups met investeringssteun nemen in grotere mate en sneller mensen aan dan niet-gefinancierde startups. Startups die venture capital hebben opgehaald groeien drie keer sneller. Meer venture capital investeringen zou de banengroei verder versnellen. Nederlandse startups halen gemiddeld minder venture capital op dan startups in Duitsland of het Verenigd Koninkrijk.

Boilerplate

Over CBRE Group, Inc.
CBRE Group, Inc. (NYSE:CBRE), een Fortune 500- en S&P 500-bedrijf met het hoofdkantoor in Dallas, is 's werelds grootste advies- en beleggingsbureau voor commercieel vastgoed (in termen van de omzet in 2023). De organisatie heeft meer dan 130.000 werknemers (inclusief werknemers van Turner & Townsend) en bedient klanten in meer dan 100 landen. CBRE biedt strategisch advies en begeleiding bij de aan- en verkoop en aan- en verhuur van vastgoed, corporate services, property-, facility en projectmanagement, taxaties, (her)ontwikkeling, investment management en research & consulting. Bezoek onze websites www.cbre.nl en www.cbre.com.