Amsterdam,
20
juli
2018
|
11:40
Europe/Amsterdam

Record aan vastgoedbeleggingen in eerste half jaar

Particuliere beleggers investeren steeds meer in commercieel vastgoed

In de eerste helft van 2018 is er voor ruim EUR 10 miljard belegd in Nederlands vastgoed. Nooit eerder lag het beleggingsvolume zo hoog in een eerste half jaar. Ook is er een sterke toename te zien in vastgoedinvesteringen door particuliere beleggers. Dit blijkt uit cijfers van internationaal vastgoedadviseur CBRE.

Sterke eerste helft voor woningbeleggingen

Van het totale beleggingsvolume in H1 2018 werd het meest belegd in woningen, terwijl traditioneel gezien de kantorenmarkt de grootste sector is. Er werd een recordbedrag van EUR 3,6 miljard geïnvesteerd in woningen, mede gedreven door de overname van een woningportefeuille van Nationale Nederlanden door Vesteda voor EUR 1,5 miljard. Opvallend is ook de toename van beleggingen in hotels: EUR 826 miljoen, een ruime verdubbeling ten opzichte van H1 2017. Dit is het hoogste beleggingsvolume in deze sector tot nu toe.

Beleggingsvolumes In Nederland per sector, H1 2018

Meer investeringen door particuliere beleggers

Opmerkelijk is de toename van het aantal kleine tot middelgrote transacties tot EUR 15 miljoen, een segment waarin vooral particuliere beleggers actief zijn. In H1 2018 was het investeringsvolume in deze markt EUR 1,4 miljard, een groei van 35% vergeleken met dezelfde periode vorig jaar.

Particuliere beleggers, veelal ondernemers met een achtergrond in het MKB, kopen bijvoorbeeld een object als een kantoor of winkelpand, om het verder te ontwikkelen door middel van renovatie en/of door het een nieuwe bestemming te geven. Na een aantal economisch goede jaren zijn deze ondernemers steeds actiever op de professionele beleggingsmarkt.

Erik Langens, Executive Director Capital Markets
In de huidige markt zien institutionele beleggers nu het moment om hun vastgoedportfolio’s op te schonen. Ze focussen zich meer op vastgoed in hun kernregio die past binnen hun actuele vastgoedstrategie. Particuliere beleggers springen hier op in en maken hiermee hun rentree in de vastgoedmarkt. Daarbij zijn de financieringsmogelijkheden verbeterd. Als gevolg hiervan zie je steeds meer vastgoedbeleggingen door het hele land, een duidelijke verschuiving ten opzichte van voorgaande jaren.
Erik Langens, Executive Director Capital Markets

Particuliere investeringen in regio

Van de transacties tot EUR 15 miljoen werd het meest belegd buiten de vier grote steden: 66% van de investeringen vond plaats in de rest van Nederland. Van de grote steden was de meeste activiteit te zien in Amsterdam, gevolgd door Rotterdam, Utrecht en Den Haag. Buiten de vier grote steden werd het meest geïnvesteerd in opeenvolgend Eindhoven, Arnhem, Groningen, Maastricht en Helmond.

Over CBRE

Over CBRE Group, Inc.
CBRE Group, Inc. (NYSE:CBRE), een Fortune 500- en S&P 500-bedrijf met het hoofdkantoor in Dallas, is 's werelds grootste advies- en beleggingsbureau voor commercieel vastgoed (in termen van de omzet in 2023). De organisatie heeft meer dan 130.000 werknemers (inclusief werknemers van Turner & Townsend) en bedient klanten in meer dan 100 landen. CBRE biedt strategisch advies en begeleiding bij de aan- en verkoop en aan- en verhuur van vastgoed, corporate services, property-, facility en projectmanagement, taxaties, (her)ontwikkeling, investment management en research & consulting. Bezoek onze websites www.cbre.nl en www.cbre.com.