Den Haag,
08
april
2019
|
11:54
Europe/Amsterdam

“Komende jaren groot tekort aan kantoorruimte Den Haag”

Den Haag krijgt de komende jaren te maken met een groot tekort aan geschikte kantoorruimte. Uit cijfers van CBRE blijkt dat de leegstand zal dalen van 8,3% per einde Q1 2019 tot circa 3,0% in 2022 (onder frictieleegstand). De tophuren zullen hierdoor stijgen, van EUR 215 eind 2018 naar circa EUR 250 binnen enkele jaren. Volgens CBRE is nu het juiste moment om de kwaliteit van Haagse kantoren zo snel mogelijk te verbeteren door nieuwbouwrealisatie en renovatie van vastgoed.

Onderzoek: geen passend aanbod

Volgens CBRE zal de markthuur niet alleen stijgen door de sterke afname van leegstand, maar ook doordat de mismatch tussen vraag en aanbod in Den Haag een urgent probleem is. De vastgoedadviseur deed onderzoek naar de kwaliteitseisen van Haagse kantoorgebruikers1 voor kantoorruimte. Hieruit blijkt dat er nu al nauwelijks passend aanbod in Den Haag beschikbaar is.

Versnellen geplande nieuwbouw

De gemeente Den Haag presenteerde vorig jaar haar kantorenstrategie waarin zij voorziet in 200.000 m² aan nieuwbouw. Hiervan moet 130.000 m² voor 2025 ontwikkeld zijn. Volgens CBRE is dit de goede weg, maar is het van groot belang dat de nieuwbouwontwikkelingen sneller worden gerealiseerd, gezien de verwachte leegstandcijfers per 2023.

“We zien een duidelijke mismatch tussen vraag en aanbod in de kantorenmarkt van Den Haag. Bij het ontwikkelen van nieuwe kantoorgebouwen is het essentieel dat er qua locatie rekening wordt gehouden met de nabijheid van een treinstation en het multifunctionele karakter van de omgeving. Voor het gebouw zelf wordt beleving een steeds belangrijker aspect. Kantoorgebruikers willen er prettig kunnen verblijven waarbij privé en zakelijk steeds meer met elkaar vermengt. Aandacht voor het kwaliteits- en serviceniveau van een gebouw is daarom van belang. In Den Haag zijn er momenteel te weinig gebouwen gericht op een full-servicepakket voor de huurder.”  
Bas Thijssen, Director CBRE Den Haag

Leegstand kantoren daalt in alle grote steden

In navolging van Amsterdam, waar de kantorenleegstand met 4,6% historisch laag is, krijgen steeds meer grote steden te maken met een tekort aan kantoorruimte. Naast Den Haag dalen de leegstandcijfers in Utrecht (8,5%) Rotterdam (11,2%) en Eindhoven (8,0%).

1 Kantoorgebruikers die een oppervlakte van >700 m² in gebruik hebben.
Over CBRE

Over CBRE Group, Inc.
CBRE Group, Inc. (NYSE:CBRE), een Fortune 500- en S&P 500-bedrijf met het hoofdkantoor in Dallas, is 's werelds grootste advies- en beleggingsbureau voor commercieel vastgoed (in termen van de omzet in 2023). De organisatie heeft meer dan 130.000 werknemers (inclusief werknemers van Turner & Townsend) en bedient klanten in meer dan 100 landen. CBRE biedt strategisch advies en begeleiding bij de aan- en verkoop en aan- en verhuur van vastgoed, corporate services, property-, facility en projectmanagement, taxaties, (her)ontwikkeling, investment management en research & consulting. Bezoek onze websites www.cbre.nl en www.cbre.com.