Amsterdam,
01
mei
2019
|
09:11
Europe/Amsterdam

Record aan vastgoedinvesteringen in eerste kwartaal 2019

Het eerste kwartaal van 2019 laat een record zien aan investeringen in Nederlands vastgoed met een totaal beleggingsvolume van € 4,2 miljard. Niet eerder lag het investeringsvolume zo hoog in een eerste kwartaal. Het volume wordt vooral gedreven door de hoge investeringen in woningen. Dit blijkt uit cijfers van internationaal vastgoedadviseur CBRE.

Woningbeleggingen zorgen voor record

In de eerste drie maanden van dit jaar is voor ruim € 2,3 miljard geïnvesteerd in woningen. Dit is 158% meer dan in dezelfde periode vorig jaar (€ 890 miljoen). Dit is het hoogste investeringsvolume in woningen in een eerste kwartaal. De grootste transactie was de aankoop van 9.544 woningen door Heimstaden van Round Hill voor € 1,4 miljard.

Investeringen per segment

Het totale investeringsvolume in de Nederlandse vastgoedmarkt in de eerste drie maanden steeg met 16,8% ten opzichte van dezelfde periode vorig jaar. Naast een sterke groei in het woningsegment is er ook een opvallende stijging te zien in investeringen in kantoren in Amsterdam en Den Haag, met respectievelijk een groei van 118% en 63%. Het totale investeringsvolume in kantoren was met € 1,04 miljard stabiel ten opzichte van Q1 2018.

Bart Verhelst, Executive Director Capital Markets, CBRE
De hoge investeringen in de woningmarkt zorgen voor een sterke start van 2019. Tegelijkertijd zien we ook dat het totale investeringsvolume in kantoren achter blijft ten opzichte van de woningmarkt, dit wordt met name veroorzaakt door een gebrek aan aanbod. We verwachten dat Q2 weer een sterk kwartaal zal zijn voor kantoren op basis van wat er nu in de pijplijn zit.
Bart Verhelst, Executive Director Capital Markets, CBRE

Investeringen in winkelvastgoed en zorgvastgoed vielen in het eerste kwartaal lager uit vergeleken met dezelfde periode vorig jaar; respectievelijk 2% en 10%. Het totale beleggingsvolume in de segmenten logistiek en hotels nam af met respectievelijk 31% en 87% ten opzichte van Q1 2018.

Verwachting 2019

Bart Verhelst, Executive Director Capital Markets, CBRE
Voor 2019 voorzien we nog steeds een heel goed jaar voor vastgoedinvesteringen, hoewel we niet verwachten het recordjaar 2018 te evenaren. Dit weerspiegelt wat we zien in de economie: het hoge groeitempo van de afgelopen jaren is voorbij, maar de vastgoed gebruikersmarkt is fundamenteel solide.
Bart Verhelst, Executive Director Capital Markets, CBRE
Over CBRE

CBRE Group, Inc. (NYSE:CBRE), een Fortune 500- en S&P 500-bedrijf met het hoofdkantoor in Los Angeles, is 's werelds grootste advies- en beleggingsbureau voor commercieel vastgoed (in termen van de omzet in 2019). De organisatie heeft meer dan 100.000 medewerkers (exclusief bijkantoren) en adviseert eigenaren, beleggers en gebruikers van vastgoed vanuit meer dan 530 kantoren (exclusief bijkantoren) wereldwijd. CBRE biedt strategisch advies en begeleiding bij de aan- en verkoop en aan- en verhuur van vastgoed, corporate services, property-, facility en project management, taxaties, (her)ontwikkeling, investment management en research & consulting. Bezoek onze websites www.cbre.nl en www.cbre.com.